Interessant

Opossum feite

Opossum feite

Die opossum (orde Didelphimorphia) is die enigste buideldier wat in die Amerikas aangetref word. Die Virginia-opossum (Didelphis virginiana) is die enkele spesie wat in die Verenigde State voorkom, maar ten minste 103 spesies kom in die Westelike Halfrond voor. Die woord "opossum" kom van die Powhatan of Algonquiaanse naam vir die dier, wat rofweg vertaal word as "wit hond." Alhoewel die opossum algemeen 'n possum genoem word, word sommige buideldiere in die Oostelike Halfrond ook moontlik genoem (suborde Phalangeriformes).

Vinnige feite: Opossum

  • Wetenskaplike naam: Bestel Didelphimorphia (bv. Didelphis virginiana)
  • Algemene name: Opossum, possum
  • Basiese diere groep: Soogdier
  • grootte: 13-37 duim plus 8-19 duim stert
  • gewig: 11 gram tot 14 pond
  • Lewensduur: 1-2 jaar
  • dieet: Omnivore
  • habitat: Noord-, Sentraal- en Suid-Amerika
  • bevolking: Oorvloedig en toeneem (Virginia opossum)
  • Bewaringstatus: Minste kommer (Virginia opossum)

Beskrywing

Didelphimorphs wissel van die grootte van 'n knaagdier tot dié van 'n huiskat. Die Virginia-opossum (Didelphis virginiana), wat ook bekend staan ​​as die Noord-Amerikaanse opossum, wissel in grootte volgens sy habitat en geslag. Opossums in die noordelike deel van hul reeks is baie groter as dié wat verder suid woon. Mannetjies is baie groter as wyfies. Gemiddeld wissel die Virginia-opossum van 13 tot 37 duim in lengte van neus tot by die basis van die stert, met 'n stert wat nog 8 tot 19 duim lank is. Mans het gewig tussen 1,7 en 14 pond, terwyl wyfies tussen 11 gram en 8,2 pond weeg.

Opossums in Virginia het grys of bruin pels en wit, puntige gesigte. Hulle het haarlose voor-sterte-sterte, haarlose ore en teenoorstaande duime op hul agterste pote.

Soos met ander buideldiere, het die wyfie 'n tweeledige vagina en 'n tas, terwyl die mannetjie 'n gevurkte penis het.

Opossums het prehensiele sterte en teenoorgestelde duime op hul agterpote. Frank Lukasseck, Getty Images

Habitat en verspreiding

Opossums woon in Noord-, Sentraal- en Suid-Amerika. Die enigste spesie wat in Noord-Amerika voorkom, is die Virginia opossum, wat langs die Weskus van die Verenigde State woon, en van die Midde-Weste tot by die Ooskus en in die grootste deel van Mexiko en Sentraal-Amerika. Klimaatsverandering het die omvang van Virginia opossum egter uitgebrei tot in Kanada. Alhoewel die opossum 'n beboste habitat verkies, is dit baie aanpasbaar en leef dit dikwels in stedelike omgewings.

Dieet

Die opossum is 'n naglewende omnivoor. Dit is hoofsaaklik aasvreters wat voed op karkasse, vullis, troeteldierkos, eiers, vrugte, graan en ander plante. Opossums eet ook insekte, ander klein ongewerweldes, voëls en hul eiers, knaagdiere en paddas.

Gedrag

Die opossum is veral bekend as 'speel possum' of 'playing dead'. As 'n besmetting bedreig word, reageer hy aanvanklik deur te tis en te tande te maak, maar verdere stimulasie veroorsaak 'n onwillekeurige reaksie wat die dier in 'n byna koma-toestand plaas. Die possum val op sy sy met oop oë en mond en verdryf 'n stink vloeistof uit sy anus wat dit basies laat ruik soos vrot vleis. Die hartslag en asemhaling is stadig, maar die dier bly bewus. Die reaksie afstoot roofdiere wat karkasse vermy. 'Speel possum' is nie onder die beheer van die opossum nie, so 'n opossum weet wat daar rondom aangaan, maar kan nie eenvoudig opstaan ​​en vertrek as 'n bedreiging verby is nie. Die verwonde dood kan 'n paar minute of tot ses uur duur.

'Speel possum' is 'n onwillekeurige reaksie op 'n waargenome bedreiging. Joe McDonald, Getty Images

Opossums slaap nie in die winter nie. Aangesien hulle nie grawe of grawe bou nie, soek die diere skuiling as die temperatuur daal. In koue habitatte oorwinter hulle gewoonlik in motorhuise, skure of onder huise.

Voortplanting en nageslag

Die gemiddelde estrosiklus opossum is 28 dae, maar die aantal werpsels wat hulle per jaar dra, hang af van die spesie. Die Virginia-opossum broei tussen Desember en Oktober, met die meeste kleintjies wat in Februarie tot Junie gebore is. Die wyfie het tussen een en drie werpsels per jaar.

Opossums is eensame diere. Die mannetjie trek die wyfie aan deur 'n klikgeluid te maak. Die paar skei na paring. As buideldiere word wyfies baie vroeg in die ontwikkeling gebore. Die kleintjies klim van hul ma se vagina na spene in haar sak. 'N Wyfie het slegs 13 spene, dus hoogstens 13 jong mense kan oorleef. Slegs agt of nege jong, genaamd joeys, kom na twee en 'n half maande uit die sak. Die vreugdes klim op hul ma se rug en bly vier of vyf maande by haar voordat hulle op hul eie uitstap.

In die natuur leef 'n opossum een ​​tot twee jaar. Hierdie kort leeftyd is tipies van buideldiere. In gevangenskap kan 'n opossum tot vier jaar leef, maar dit verouder steeds vinnig.

Bewaringstatus

Die bewaringstatus van die opossum hang af van die spesie. Sommige spesies word bedreig of uitgesterf. Die enigste tipe opossum wat in Noord-Amerika voorkom, is die Virginia-opossum, wat die IUCN as 'die minste kommer' beskou. Alhoewel gejag, vasgevang en per ongeluk doodgemaak word, is die Virginia-opossums volop en neem dit in die algemeen toe.

Opossums en mense

Die grootste oorsaak van opossumsterftes is botsing met motors. Opossums word vir pels en kos gejag. Hul vet bevat baie essensiële vetsure en kan in terapeutiese velsoute gebruik word.

Alhoewel dit nie aggressief is nie, is die opossum nie 'n ideale troeteldier nie. Eerstens is dit onwettig om in baie lande 'n opossum as troeteldier te hou, tensy u 'n lisensie vir wildrehabilitasie of 'n permit vir wildstokke het. Selfs dan is die wesens uitdagend om aan te hou, omdat dit nagdiere is wat 'n gevarieerde dieet benodig en inherent kort lewensduur het. Wilde opossums is nuttig om te hê omdat dit bosluis-, knaagdier- en slangpopulasies beheer. Anders as baie soogdiere, is hulle nie vatbaar vir hondsdolheid nie.

Bronne

  • De Barros, M. A .; Panattoni Martins, J. F.; Samoto, V. Y .; Oliveira, V. C.; Gonçalves, N.; Mançanares, C. A .; Vidane, A.; Carvalho, A. F.; Ambrósio, C. E .; Miglino, M. A. "Voortplantingsmorfologie van voortplanting: Suid-Amerika opossum manlike model." Mikroskopie-navorsing en -tegniek. 76 (4): 388-97, 2013. 
  • Gardner, A.L. "Order Didelphimorphia". In Wilson, D.E .; Reeder, D.M (red.). Soogdiersoorte van die wêreld: 'n taksonomiese en geografiese verwysing (3de uitg.). Johns Hopkins University Press. p. 6, 2005. ISBN 978-0-8018-8221-0.
  • McManus, John J. "Gedrag van gevange opossums, Didelphis marsupialis virginiana", Amerikaanse Midland Naturalist, 84 (1): 144-169, Julie 1970. doi: 10.2307 / 2423733
  • Mithun, Marianne. Die tale van inheemse Noord-Amerika. Cambridge University Press. p. 332, 2001. ISBN 978-0-521-29875-9.
  • Pérez-Hernandez, R., Lew, D. & Solari, S. Didelphis virginiana. Die IUCN Rooi Lys van Bedreigde Spesies 2016: e.T40502A22176259. doi: 10,2305 / IUCN.UK.2016-1.RLTS.T40502A22176259.en